Nieuws december 2020

Ga (en blijf) in gesprek met je gemeente!

Gemeenten ontvangen vanuit het Rijk geld voor hun lokale culturele infrastructuur. Zij krijgen geld voor 2020 én voor het aankomende jaar: 2021. Let op! Dit geld is niet geoormerkt! Laat je daardoor niet van de wijs brengen. Wijs je gemeente op de boodschap van de minister en ga met jouw eigen gemeente in gesprek. Laat hen zien hoe belangrijk je als museum bent voor de lokale gemeenschap en het onderwijs. Wijs je gemeente daarnaast op de regeling ‘Musea 2020-2021’ van de Provincie Limburg. De Provincie zal het minimumbedrag van €5000,- matchen!

Weet je niet goed hoe je met je gemeente in gesprek moet gaan? Heb je andere vragen? Geef het aan bij de adviseur musea van het Huis voor de Kunsten of het bestuur van de Federatie van Musea in Limburg. Deze zullen je zo goed mogelijk proberen te voorzien van advies en tips.

Musea in sluimerstand

Ben je een geregistreerd museum en overweeg je als gevolg van de coronapandemie voor een bepaalde tijd alle publieksactiviteiten op te schorten en tijdelijk de deuren te sluiten? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met het Museumregister Nederland om een goede invulling te geven aan alle museale functies zodat de continuïteit van het museum op langere termijn is gewaarborgd.

Lees het hele bericht op de website Museumcontact

  • Raadsaam Erfgoedprojecten werkte samen met Collectie Consult aan een algemene leidraad voor het sluiten van een museum. Lees en download deze leidraad hier

Vernieuwde website museumconsulenten.nl

Het Landelijk Contact van Museumconsulenten (LCM), waarvan ook het Huis voor de Kunsten Limburg lid is, heeft haar website geheel vernieuwd. Een nieuwe huisstijl én allerlei nuttige handreikingen en informatie. Er is een speciale deelpagina Musea & Corona in het leven geroepen.

Spectrum vernieuwd én interactief: Spectrum 5.0!

Spectrum is een internationaal toegepaste standaard voor collectiebeheer. Als u de standaardprocedures stelselmatig toepast bij het maken van uw eigen procedures bent u verzekerd van een goed beheer van uw collecties. Spectrum werd voor het eerst gepubliceerd in 1994. Met deze vijfde editie (Spectrum 5.0) wilde eigenaar Collections Trust (UK) verzekeren dat Spectrum actueel blijft voor het collectiemanagement bij grote en kleine musea.

Nieuwe publicaties vanuit de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)

Verwachte publicaties RCE en partners in 2021